Kattguiden

Läs om vädret i ditt område.
www.smhi.se


Eurohorse
 
  Vad söker du? Var?
   
Gör Svenska Hästsportguiden till din start sida. Klicka här!
Hitta rätt och lätt
I vår Annonsmarknad kan företag visa upp olika erbjudanden och allmän information för dig som letar efter produkter eller tjänster.
Se alla annonser Klicka här »

Nylansering!

Vår affärsidé att utveckla och förädla verksamheter med likartad inriktning över internet är positivt.
Många nya kunder har valt att få hjälp med sin affärsverksamhet över internet.
Detta är glädjande och har medfört att många nya funktioner har tillkommit och vissa funktioner kan tillfälligtvis vara ur bruk under hösten när vi lanserar dessa.


Varje månad har Svenska Hästsportguiden en bildgåta. Du ska klura ut vad bilden föreställer.Pendeln denna vecka!   
  Utvalda Företag  
 
Stall Slofallet
Örebro Län
Outback Focus
Gävleborgs Län
Svensk Markrådgivning
Västra Götalands Län
Ensilage
Det går lika bra att ensilera vallfoder i små balar på 30–50 kg, som i stora balar på upp mot 800 kg, visar Cecilia Müller vid SLU i Uppsala. De stora balarna är dock svåra att hantera utan traktor. Dessutom krävs det många hästar i stallet för att fodret ska förbrukas tillräckligt snabbt.
Källa:SLU Text: Lotta Möller


  Läs mer »

Sommareksem hos häst ärftligt
Svidknottet är den stora boven i dramat när islandshästar utvecklar sommareksem. Men nu visar forskning vid SLU och Uppsala universitet att vissa avelsdjur riskerar att få avkommor med eksem i större utsträckning än andra. Eksemet är med andra ord till viss del ärftligt.

Källa:SLU Text: Carin Wrange

  Läs mer »

Hästen i Sverige
Hästen i Sverige-Betyder mer än du tror

Hästen är ett betydelsefullt inslag i det svenska samhället.
Hästar och människor betyder social gemenskap
liksom meningsfull fritid och sport. Med hästen
följer historia, kultur och engagemang. Hästsektorn
har även en förvånansvärt stor ekonomisk betydelse.
Minst 20 miljarder kr omsätts inom näringen inklusive
pengarna som satsas i vadhållningen vid trav- och
galopptävlingarna.
Källa:SLU Text: Nationella Stiftelsen för Hästhållningens Främjande


  Läs mer »

Penicillin och toxisk reaktion
Risken att få reaktion

När hästar behandlas med penicillin drabbas de ibland av en kraftig kroppslig reaktion. Nu har doktoranden Lena Olsén vid SLU tagit reda på att det oftast rör sig om en toxisk reaktion. Reaktionerna varierar mellan nässelutslag (orsakas av allergi) och våldsamma neurologiska reaktioner där hästen kastar sig på golvet. Ibland förekommer till och med dödsfall.

  Läs mer »

Avancerad forskning kring hästens leder
Hästens leder

Med ett enkelt blod- eller ledvätskeprov kan det i framtiden bli möjligt att upptäcka ledskador, långt innan hästen visar hälta eller har förändringar som syns med hjälp av röntgen.
Det är förhoppningen med den forskning som Eva Skiöldebrand har ägnat sig åt under några år på institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap vid SLU. Hon har gjort studier på hästars ledbrosk och vad som händer med det hos hårt tränande travhästar.

Källa:SLU Text: Carin Wrange


  Läs mer »

Knäppa ston - finns de?
Inom hästvärlden finns det många åsikter om hur stons beteenden ändrar sig under brunst. De går inte att rida, blir aggressiva, kissar ofta och blir allmänt besvärliga att hantera – det är uppfattningar som ofta framförs.
Källa:SLU Text: Carin Wrange

  Läs mer »

Ringorm
Svampinfektion
ringorm är en svampinfektion i huden och inte en orm. Hårlaget får små hårlösa fläckar. Ringorm är mycket smittsamt och kan överföras till människor. Smittan kan överföras via hästens alla tillbehör och hinkar, boxinredning mm. Därför är det viktigt att desinficera all utrustning och stallmiljön om smittan har kommit till stallet. Sporer kan överleva flera år i miljön och sjukdomen kan därför uppstå igen efter lång tid efter att kliniska symptom är borta. Den som har haft ringorm antas ha livslång immunitet mot sjukdomen.
  Läs mer »


Vill du vara med och arbeta med guiden? Vad vi tänker på är att skriva artiklar, komma med fakta och hitta på nya saker.
Vad vi söker nu är någon i varje län som vill skriva (ta kort) om vad som händer just omkring där den bor. Tävlingar, utställningar eller annat som kan vara av intresse för allmänheten.

Idag är det Petronella och Pernilla som har namnsdag. Grattis!
Imorgon är det Gun och Gunnel som har namnsdag.